Jaki kamień nadaje się na blat kuchenny?

Powierzchnia robocza w kuchni bywa intensywnie eksploatowana, dlatego materiały wykorzystywane w aranżacji kuchni powinny cechować się trwałością. Wiele osób chętnie wprowadza do kuchennego wnętrza naturalny kamień, z którego wykonuje się również blaty. Jaki kamień nadaje się na blat kuchenny? W kuchniach najczęściej stosowane są blaty, wykonane z twardych kamieni, które są odporne na naciski, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy substancje chemiczne, tj. z granitu, porfiru oraz bazaltu.

 

Dlaczego warto zainwestować w kamienny blat do kuchni?

Blat ze szlachetnego kamienia jest ponadczasowy, a przy tym wyjątkowo odporny na agresywne czynniki zewnętrzne. Klienci, którzy preferują we wnętrzach trwałe i praktyczne materiały, chętnie wybierają na wykonanie blatu kuchennego kamień. W Poznaniu oraz innych miejscowościach w Wielkopolsce, jak również na Śląsku otrzymujemy zamówienia na solidne i wytrzymałe blaty kuchenne z luksusowego surowca, jakim jest naturalny kamień. Niektórzy klienci decydują się na zakup blatu z marmuru, jednak warto pamiętać, że ten efektowny kamień wapienny jest bardziej podatny na zarysowania i ścieranie, a także łatwo ulega poplamieniu.

 

Jak dbać o kuchenny blat z kamienia?

blat kuchenny

Właściwa pielęgnacja kuchennego blatu z kamienia pozwala na długo zachować powierzchnię roboczą w kuchni w doskonałym stanie. Na nienaganny wygląd blatu wpływa dbanie o jego czystość, tj. natychmiastowe ścieranie zabrudzeń, mycie kamienia wodą z łagodnym środkiem myjącym, a także chronienie blatu przed kontaktem z kwaśnymi substancjami, rozpuszczalnikami czy gorącą parą. Należytą ochronę oraz wzmocnienie blatom z kamienia zapewnia również ich okresowa impregnacja preparatami przeznaczonymi do konserwacji materiałów kamiennych.