Jaki materiał wybrać na blat: spiek czy konglomerat?

Szlachetny kamień w produkcji blatów zastępowany jest często przez inne, trwałe i tańsze materiały. Do najpopularniejszych należą spieki oraz konglomeraty kwarcowe. Każdy z tych surowców ma swoiste parametry techniczne, które doskonale nadają się do zastosowań w kuchennych pomieszczeniach. Jaki materiał wybrać na blat: spiek czy konglomerat? Zanim dokonasz wyboru konkretnego produktu, zapoznaj się z właściwościami poszczególnych rodzajów blatów!

 

Jak powstają blaty ze spieku kwarcowego?

Spiek kwarcowy wytwarzany jest z drobinek rozmaitych skał naturalnych oraz z gliny. Proces wypalania spieku w wysokich temperaturach powoduje, że jest to materiał trwały, nisko nasiąkliwy i odporny na plamy. Z takiego produktu można wykonać solidny, kuchenny blat. Spiek kwarcowy doskonale sprawdza się w środowisku narażonym na wilgoć, lecz wymaga sporych umiejętności montażowych, gdyż może być podatny na pękanie. Spiek, w porównaniu z konglomeratem kwarcowym, lepiej znosi kontakt z gorącymi przedmiotami, dlatego blaty ze spieku kwarcowego często wybierane są do pomieszczeń profesjonalnej gastronomii. 

blaty próbki

 

Jakie cechy mają blaty z konglomeratu?

Konglomerat kwarcowy to mieszanka drobnego kwarcu, żywic oraz pigmentów. Blat wykonany z konglomeratu kwarcowego jest odporny na wilgoć, plamy, a także zarysowania oraz inne uszkodzenia mechaniczne. W przeciwieństwie do spieków, które mają fakturę kamienia nadrukowaną tylko na powierzchni, blaty z konglomeratu kwarcowego cechują się unikalną strukturą, doskonale imitującą kamień naturalny. Ze względu na szerokie możliwości barwienia konglomeratu kwarcowego łatwo zaaranżować z jego zastosowaniem kuchnię w każdym stylu.