Z jakiego kamienia wykonać blat do kuchni?
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kamienne blaty kuchenne to rozwiązanie ponadczasowe. Niezwykle modne stały się (znów) w 2020 roku, gdy zaczęto odchodzić od minimalistycznych wnętrz skandynawskich, a zaczęto projektować pomieszczenia w nawiązaniu do kolorów ziemi oraz innych materiałów naturalnych, niż tylko drewno. Szczególnie pożądane stały się elementy wyposażenia z granitu, marmuru i konglomeratu kwarcytowego. Warto wiedzieć, jaki kamień wybrać na blat kuchenny, który eksploatowany jest wyjątkowo intensywnie. W dzisiejszym wpisie wyjaśnimy wszystkie wątpliwości. Zapraszamy do lektury!
TAK – dla granitu, NIE – dla marmuru. Dlaczego?
Jeśli mielibyśmy wskazać kamień najwyższej jakości, będzie to zdecydowanie granit. Jest on dostępny w wielu odcieniach, z pewnością każdy znajdzie kolor pasujący do jego kuchni. Granit nie tylko prezentuje się pięknie i ekskluzywnie, ale ma też szereg cech, które sprawiają, że idealnie sprawdza się jako materiał na blat kuchenny. Przede wszystkim jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, w przeciwieństwie do o wiele delikatniejszego marmuru. Blatowi z granitu nie grożą zarysowania nożem, czy odłupanie przy nieopatrznym upuszczeniu garnka. Granit jest też kamieniem nienasiąkliwym. To oznacza, że granitowe blaty kuchenne są bardzo higieniczne i mało podatne na powstawanie przebarwień. To jednak nie koniec zalet tego kamienia. Charakteryzuje się on wyjątkową odpornością na wysokie temperatury. Na tego typu blat bez stresu możemy odstawić gorący garnek lub blachę z ciastem. Chociaż granitowe blaty nie należą do najtańszych, z pewnością są warte swojej ceny.
A może konglomerat kwarcytowy?
Dużą popularnością w ostatnich latach cieszą się też blaty z konglomeratu kwarcytowego. Są one tańszym rozwiązaniem niż granit, jednak ustępującym mu tylko w niewielu aspektach. Do tego pozostają lepszym wyborem niż stosunkowo delikatny marmur. Czym jest konglomerat kwarcytowy? To mieszanka drobinek kamienia naturalnego z dodatkiem żywic i barwników. Konglomerat kwarcytowy, podobnie jak granit, nie nasiąka wodą i jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne. Cechuje się niższą od granitu ceną, jest też od niego lżejszy, nie wymaga więc wzmacniania delikatnych szafek, jeśli takie mamy w swojej kuchni. Materiał ten ustępuje granitowi w kwestii odporności na wysokie temperatury – ze względu na obecność żywic, nie zniesie on postawienia gorącego garnka tak dobrze, jak granit. Jest on też stosunkowo podatny na działanie promieni UV, co oznacza, że po latach blat może stracić swój pierwotny kolor.